N. M. Kelby „Białe trufle”
bestseller | lut 07, 2013 | Komentarze 1
„Białe trufle” autorstwa N. M. Kelby to subtelna opowieść o jednym z najlepszych mistrzów francuskiej kuchni. Chociaż książka miała swoją premierę na początku 2013r. to już dziś wyraźnie pnie się po sklepowych półkach w miejsce najlepszych światowych bestsellerów.
„Białe trufle” to historia namiętności i miłości do jedzenia. Na kartkach książki zapisano historię młodej kobiety, która zwabiona opowieściami o najlepszym kucharzu we Francji, chce poznać artyzm samego mistrza. Delphie wybiera się do restauracji, gdzie przygotowano dla niej specjalny posiłek. Dziewczyna delektuje się jajkami oprószonymi płatkami startego masła z dodatkiem śmietany, które podano na porcelanowej zastawie stołowej. Jedno danie, jeden pocałunek i młoda kobieta zostaje uwiedziona niepowtarzalnym charakterem kucharza – Escoffiera, zresztą jak każda inna jego kobieta.
W książce poznajemy prawdziwą opowieść o najznakomitszym artyście-kucharzu Francji, którego dania serwowane były dotąd m.in. w londyńskim hotelu Savoy. Mężczyzna przyjmował na bankietach także największe głowy państwa, a jego nowych potraw z chęcią kosztował sam Ritz. „Białe trufle” jest książką pełną głębokich i silnych uczuć przyprawioną znakomitymi zapachami i uzupełnioną o sceny przepełnione lekkością, subtelnością . Zapewniamy, że żeńskie grono czytelniczek będzie tą pozycją zachwycone.
Wydawcą książki na polskim rynku jest „Społeczny Instytut Wydawniczy Znak”.
Polecamy także:
Kategoria ogólna dla tej książki: Proza
Recenzje użytkowników (1)
Dodaj komentarz | Adres Trackbacka
Przeczytałam niemalże jednym tchem, książka w 100% wpisała się w moje czytelnicze upodobania. Mam wrażenie, że nie jest to typowa literatura kobieca, ale na pewno w pewien sposób nawiązuje do tego nurtu. Bardzo się zżyłam z bohaterami i chętnie przeczytałabym kontynuację powieści.